forum dla kobiet przed i po różnego rodzaju operacjach ginekologicznych. Usunięcie macicy, mięśniaki macicy.
Strony: 1
Administrator
Pora przeziębień i grypy
1.)Czosnek Ze wszystkich roślin ma najwięcej fitoncydów, substancji lotnych o właściwościach zwalczających bakterie (działa jak antybiotyk). Dlatego często stosuje się go w leczeniu przeziębień, chorych zatok, przewlekłych nieżytów oskrzeli, zaburzeń żołądkowych i infekcji grzybiczych.
Teraz kilka przepisów.
Domowy lek na katar i chore zatoki
Zgnieciony ząbek czosnku zmieszać z łyżeczką miodu i rozpuścić w filiżance letniej wody z sokiem z cytryny. Pić 3 razy dziennie.
Kuracja przy przeziębieniu
Stosuje się ją przez 3 dni. Na kolację: kanapka posmarowana masłem czosnkowym (5 zmiażdżonych ząbków czosnku zmieszanych z masłem) i topionym serkiem. Do popicia szklanka gorącego mleka z łyżką miodu, łyżeczką cynamonu, łyżeczką imbiru i odrobiną startej gałki muszkatołowej, a przed snem napar z łyżki pyrosanu i soku malinowego. Następnego dnia 5 razy po 20 kropli 10-proc. propolisu na łyżeczce cukru. I od kolacji jeszcze 2 razy powtórzyć kurację.
Pasta czosnkowa
1/4 sera twarogowego chudego, 2 łyżki kefiru lub śmietany 12%, 3 ząbki czosnku, łyżka zarodków pszennych, przyprawy do smaku, natka pietruszki lub szczypiorek.
Ząbki czosnku dokładnie rozetrzeć i połączyć z twarogiem. Całość utrzeć, dodać kefir, zarodki i przyprawy. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
2.)Cebula
Ma podobne do czosnku właściwości bakteriobójcze, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Ma również silne działanie moczopędne, a także rozpuszcza i eliminuje mocznik. Dzięki temu jest doskonałym środkiem leczącym reumatyzm, artretyzm i skazę moczanową.
Syrop z cebuli
Otrzymany z posiekanej i przesypanej cukrem (lepiej miodem) cebuli, jest świetny na kaszeli chrypke, mi zawsze pomagał.
3.) Czarny bez Właściwości lecznicze mają wszystkie jego części: kwiaty, owoce, młode liście, rdzeń gałęzi, a także kora i korzeń (uwaga: owoce nie całkiem dojrzałe zawierają trujący kwas pruski, ale nawet dojrzałych nie wolno jeść surowych).
W czerwcu kwitną krzewy czarnego bzu. Z jego kwiatów można przygotować doskonałe domowe leki pomocne przy przeziębieniach, kaszlu, katarze i zaflegmieniu płuc.Kwiaty czarnego bzu zbiera się w pełnym rozkwicie, ścinając całe kwiatostany. Wykazują one silniejsze działanie od kwiatu lipy i w niewielkich dawkach można je podawać również niemowlętom.
Teraz dwa przepisy pomocne przy przeziębieniu:
Syrop ze świeżych kwiatów
25 baldachów świeżo rozkwitłych kwiatów zalewamy 2 litrami wody. Po 48 godzinach odcedzamy na sicie, do płynu dodajemy 2 kg cukru, przegotowujemy i zlewamy do butelek. Tak przyrządzony syrop pijemy przy przeziębieniach.
Napar z suszonych kwiatów
Łyżkę suszonych kwiatów zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 15 minut pod przykryciem, a potem odcedzamy. Pijemy przy przeziębieniach i grypie, w dowolnych porcjach. Naparu można też używać do płukania ust i gardła albo do przemywania spojówek oczu, można również stosować go do inhalacji przy przewlekłych nieżytach dróg oddechowych i uporczywym kaszlu.
4.)Buraki zawierają sporo makro- i mikroelementów, głównie wapnia, potasu i magnezu oraz żelaza i kobaltu (przyczyniają się do tworzenia czerwonych ciałek krwi). Swój intensywny kolor buraki zawdzięczają barwnikom, antocyjanom, którym przypisuje się działanie antyrakowe. Zarówno surowe buraki, jak i gotowane są dobrym źródłem kwasu foliowego. Mozna też znich spożądzać syrop pomocny w leczeniu kaszlu i przeziębienia.
W oczyszczonym surowym buraku wydrążyć tak duży otwór, by zmieściło się w nim kilka łyżeczek cukru. Burak wstawić do nagrzanego piekarnika i wyjąć, gdy cukier całkowicie się rozpuści i utworzy się syrop.
5.)Imbir Stosuje się go jako środek pobudzający system odpornościowy organizmu. Pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli, infekcjach pokarmowych. Zawarte w nim substancje dezynfekują również jame ustną.
Herbatka z imbiru
Centymetr obranego i utartego korzenia imbiru zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 10 min. przecedzić, dodać łyżeczkę miodu i pić małymi łykami. Zamiast świeżego imbiru można użyć łyżeczkę sproszkowanego. Herbatkę popijać w ciągu dnia przed posiłkami.
źródło:
http://www.sfd.pl/Leki_z_domowej_apteki … medium=all
Offline
Administrator
herbatkę z imbiru robie zawsze i mi pomaga, zresztą imbir lubię. Miodku dodaję.
Offline
Moderator
Musze to sobie wydrukować wszystko razem napisane, wypróbuję wszystko tylko nie z mlekiem...bleee
A sok z czarnego bzu piłam w sobote i był przepyszny, smak nie do określenia.
Offline
Moderator
Dodam jeszcze, że imbir jest przeciw wymiotny, można ssać w podróży jak ktos ma chorobe lokomocyjną.
Offline
Administrator
ooo Madziu tego to nie wiedziałam, a widzisz...a ja jak z tylu w aucie jadę, bo jak z mamą Henia, to ona z przodu musi, no to nie raz mam kręciolki i mdłości...Imbir lubię i teraz bede ssać:)
Offline
Strony: 1